Sunday, May 30, 2010

Budou semafory automaticky zastavovat auta?


Přijedete ke křižovatce a najednou se Vám, zničeho nic vypne motor, zní to opravdu trochu jako sci-fi, ale ve skutečnosti je tato technologie mnohem blíže reálnému využití než si pravděpodobně myslíte.
Společnost IBM si v nedávné době nechala zaregistrovat patent pro systém semaforů, které budou schopny vypínat a zapínat motory aut a snižovat tak spotřebu a emise na křižovatkách. Systém bude schopný zaznamenat pozici aut čekajících na křižovatce, poté podle času zbývajícího do zapnutí zelené buď vypnou a nebo nechají běžet motory aut čekající na zelenou (nemá totiž smysl vypínat motor na příliš krátkou dobu, protože tím by se spotřeba paliva spíše zvýšila, vzhledem ke zvýšené spotřebě při startování). Když začne svítit zelená, začnou se postupně startovat motory aut čekající na zelenou v optimálním intervalu. Bude to buď automatické, nebo formou varování řidiči.

Saturday, May 29, 2010

Japonsko připravuje první vesmírnou solární elektrárnu


Japonsko připravuje historicky první solární elektrárnu ve vesmíru, i když je tento koncept známý už řadu let, zatím se k jeho realizaci nikdo neodhodlal. Umístit solární elektrárnu do vesmíru má totiž velkou řadu výhod, mezi ty největší patří neexistence atmosféry, tudíž i počasí a také chladné prostředí vesmíru. To se rozhodlo změnit Japonsko, samozřejmě není jisté, že nakonec bude realizován, nicméně se na jeho realizaci začalo Japonsko připravovat. Japonské plány jsou na solární elektrárnu o výkonu jednoho gigawattu, který by měl být bezdrátově přenášen k Zemi a napájet tak 300 000 domácností. Tento satelit bude mít plochu zachytávající sluneční paprsky o ploše čtyř čtverečních kilometrů energii bude na zem přenášet v podobě mikrovln k základně na Zemi. Testovací model bude vypuštěn v roce 2015, projekt má rozpočet 21 miliard dolarů.

Sunday, May 16, 2010

Vědci budou schopni stavět orgány z "biologického lega"


Tkáňové inženýrství je velmi slibný vědecký obor, díky němuž bychom se v budoucnosti mohli dočkat možnosti budování celých nových orgánů. Vědci z harvardské divize MIT uzavřely živé buňky do kostiček a z nich potom stavý potřebné tvary. Vědci použivají gelový materiál, který se chová jako pojivo a drží buňky u sebe a ve správném tvaru. Zatím bylo možné vytvářet z buňek jenom jednodušší, ploché struktury jako například kůže, chrupavky nebo měchýř. Do složitějších, mikroarchitektonických struktur však bylo obtížné je vytvarovat.
K uzavírání buňek do těchto stavebních kostiček používají vědci polyethylen glykol. Ten stuhne, kdyz je vystaven svetlu a uzavre tak bunky do kosticek o velikosti 100-500 miliontin metru. Když jsou takto buňky uzavřeny, jsou vloženy do šablony z jiného polymeru. Potom jsou kostičky znovu postříkány polyethylen glykolem a osvětleny takže držý svůj tvar a šablona může být odstraněna. Takhle se dají vybudovat například kapiláry, což řeší jeden velmi významný problém při stavbě organů a to je jejich vyživování. "Když vypěstujete orgán musíte ho hned zásobovat krví, jinak zemře." říká jeden z vědců pracujících na projektu Gomez Fernandez. Doufají že by jejich práce mohla v budoucnu vést k možnosti pěstovat játra nebo tkáň srdce.